Научниците се загрижени за бактеријата што јаде месо која би можела да ја има во секоја американска држава на источниот брег во следните 20 години.
До 2040-тите, годишните случаи на Vibrio vulnificus би можеле да се удвојат како резултат на затоплувањето на океаните предизвикано од климатските промени, според истражувачите од Универзитетот во Источна Англија во Велика Британија.
Тие велат дека климатските промени им дозволуваат на бактериите да преживеат во водите посевер од кога било, додека зголемувањето на нивото на морето би можело да ги турне бактериите понатаму во внатрешноста.
Центрите за контрола и превенција на болести проценуваат дека 80.000 Американци се заразени со вибрио секоја година, иако има само 1.200 до 2.000 потврдени случаи годишно, бидејќи често се погрешно дијагностицирани.
Токсичните бактерии се развиваат во топла, солена, плитка вода долж брегот и реагираат на најмала промена на температурата. Во моментов најчесто е во крајбрежните води на Северна Каролина.
Човечките инфекции се ретки, но врвот го достигнуваат во летните месеци. Луѓето добиваат инфекции преку отворени исеченици или други кожни лезии кои доаѓаат во контакт со морската вода. Инфекцијата може да се појави и кога некој консумира сирова или недоволно варена риба.
Инфекциите брзо се шират кај луѓето и можат сериозно да го оштетат човечкото месо. Не можете да се заразите од друго лице. Симптомите вклучуваат водена дијареа, често придружена со стомачни грчеви, гадење, повраќање и треска. Други знаци вклучуваат треска, кожни лезии и фатален пад на крвниот притисок.
Некои инфекции доведуваат до некротизирачки фасциитис, тешка инфекција во која месото околу раната умира.
Околу еден од пет луѓе со инфекција умираат, понекогаш во рок од еден или два дена откако ќе се разболат. Други може да бараат интензивна нега или ампутации на екстремитетите.
Луѓето обично умираат од инфекција кога таа ќе влезе во крвотокот и ќе предизвика сепса.
Како да се спречи развојот на инфекција?
Бидејќи не постојат вакцини за спречување на инфекции, вклучително и некротизирачки фасциитис, раните мора брзо да зараснат за да се спречи нивното развивање во опасни инфекции. Еве што можете да направите кога ќе ги исечете или повредите стапалата за да спречите некротизирачки фасциитис:
секогаш чистете ги исекотини и повреди со сапун и вода;
менувајте ако често го мокрите местото, тие мора да бидат суви;
избегнувајте директен контакт помеѓу водата и повредениот дел.