Ова се ситуации кои се случуваат речиси секој ден во домаќинството. За да не ја трошите храната непотребно, следете ги овие совети за вашата храна да биде секогаш свежа.
Работите што сигурно ги имате во кујната можат да ви помогнат во тоа.
Свежи зачини
Вишокот зачини можете да го зачувате така што ќе ги исецкате и ставите во стаклена тегла, а потоа прелијте ги со маслиново или друго масло. Подоцна, доколку е потребно, додадете во садовите
Свежо сирење и крем
Најдобар начин за зачувување на свежото сирење и павлаката е да ги превртите наопаку заедно со садот во кој се наоѓаат и да ги ставите во фрижидер. На овој начин се создава вакуумски ефект кој ја забавува репродукцијата на бактериите.
Брашно, палента и овесна каша
Ако сакате да го зачувате брашното од мали инсекти кои сакаат да останат во него, земете топла гума за џвакање, завиткајте го во фолија и ставете го во кесичка со брашно. Користете го истиот метод за складирање на палента, овесна каша и други зрна каде што може да се најдат инсекти.
Бобинки
Бобинки како боровинки ќе траат подолго и ќе останат посвежи ако ги измиете со специјална течност по купувањето. Така, во чаша ставете две лажици оцет, исплакнете ги и ставете ги во фрижидер.
Леб
Доколку сакате лебот да ви остане подолго свеж и мек и да не фаќа мувла, заедно со лебот ставете лист целер во кесичката.
Јаболка
Ако сте исечкале јаболко на парчиња и сте сфатиле дека нема да го јадете, спојте ги во круг и прицврстете ги со ластик за да се гледа само лушпата однадвор. Ова ќе го забави потпенувањето на јаболкото.
Суво овошје
Чувајте го сувото овошје во добро затворен стаклен сад на ладно место. На овој начин ќе остане мек и сочен подолго.