25. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Само 100 грама дневно му помагаат на телото да се одбрани од вируси, има повеќе витамин Ц од портокалот

Брокулата е зеленчук богат со многу хранливи материи, вклучувајќи влакна, витамин Ц, витамин К, магнезиум и калиум.

Покрај тоа, има и повеќе протеини од другите зеленчуци од ваков вид. Овој зелен зеленчук може да се јаде и сиров и варен, но неодамнешните истражувања покажуваат дека готвењето на пареа дава повеќе здравствени придобивки. Брокулата содржи двојно повеќе витамин Ц од портокалите.

Помага во искористувањето на железото, ја спречува појавата на катаракта, ги ублажува симптомите на настинка и ја зајакнува општата одбранбена способност на организмот.

Суровата брокула содржи речиси 90 проценти вода, 7 проценти јаглени хидрати, 3 проценти протеини и речиси и да нема масти. Има многу малку калории, односно само 31 калорија на 100 грама.

Калории: 31

Вода: 89 проценти

Протеини: 2,5 грама

Јаглехидрати: 6 грама

Шеќер: 1,5 грама

Влакна: 2,4 грама

Маснотии: 0,4 грама