Луѓето кои сакаат да го намалат шеќерот во крвта или да ги заобиколат неговите нагли скокови, обично се откажуваат од одредена храна или значително ја намалуваат.
Сепак, постои една техника што можете да ја направите и која бара нула ограничувања за храна: јадете го вашиот оброк по одреден редослед.
Науката покажува дека ако ги јадете состојките на оброкот по одреден редослед, можете да го намалите зголемувањето на гликозата во оброкот за 75 проценти. Значи ја јадете потполно истата храна, но имате многу помалку последици за вашето тело.
Идеалниот редослед е како што следува: зеленчукот е на прво место, протеините и мастите се на второ место, скробот и шеќерот се на последно место.
Се прашувате – како изгледа ова во пракса? Да речеме дека имате порција лосос, спанаќ и кафеав ориз за оброк, со парче торта за десерт. Според оваа теорија, прво ќе јадете спанаќ, па лосос, па ориз и на крајот ќе јадете десерт.
Ако сте во ресторан, не јадете го лебот што го добивате пред оброк.
Луѓето кои јадат леб на празен стомак прават голем скок на гликозата. Тоа не значи дека треба целосно да ја прескокнете корпата за леб – ако чекате да јадете леб со протеини, масти и зеленчук, ќе имате многу постабилен одговор на гликозата.
Запомнете: слатки пијалоци како засладен чај, исто така, можат да влијаат на вашиот шеќер во крвта. Затоа, доколку сакате да додадете сладок напиток во вашиот оброк, задолжително испијте го на крајот со уживање, а не пред оброк. Ова ги вклучува и засладувачите.