М.Ф.К.Фишер го откри овој метод уште во 1942 година во својата книга.
Како да готвите јајца без да готвите во врела вода, открила во книгата „Како да готвите волк“ од М.Ф.К.Фишер, автор на бројни книги за подготовка на храна.
Фишер предлага два методи како на вистински начин да подготвите вкусни и сочни јајца. Нејзините методи датираат од 1942 година, кога ја објавила книгата.
Постојат два начина да се варат јајцата без варење или готвење:
Првиот начин е да го ставите јајцето во ладна вода со што ќе спречите пукање на кората и потоа да се готви на тивок оган, а никогаш во зовриена вода.
Како што тврди Фишер, јајцето ќе биде целосно сварено, но ќе има многу подобар вкус.
Друг начин е да го потопите јајцето во ладна вода во помал сад и да го загреете. Штом водата ќе почне да врие, веднаш тргнете го садот од оган и можете да ги јадете.