Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Четири грешки во кујната што ја намалуваат хранливата вредност на вашите оброци

Во денешниот брз начин на живот, кога многу луѓе се обидуваат да се хранат поздраво и поурамнотежено, често се случува дури и здравата храна да го изгуби својот целосен потенцијал – токму поради начинот на кој е подготвена.

Експертите за исхрана предупредуваат дека одредени грешки во кујната не влијаат само на вкусот, туку и на количината на витамини, минерали и други важни хранливи материи што телото всушност ги внесува.

Подолу се наведени четири од најчестите грешки што можеби ги правите, како и совети како да ги избегнете.

1. Претерување со готвење на зеленчук

Една од најчестите грешки е готвењето зеленчук предолго. Долгото изложување на високи температури ги уништува термолабилните витамини, како што се витаминот Ц и фолната киселина.

Наместо тоа, зеленчукот треба да се бланшира или кратко да се вари на пареа за да ја задржи својата боја, текстура и хранливи материи. Ако готвите брокула, моркови или зелен грав, само неколку минути се доволни за да бидат готови, а сепак да бидат богати со хранливи материи.

2. Погрешно користење масло

Многу луѓе не знаат дека секое масло има точка на чадење – температурата на која почнува да се разградува и да ја губи својата хранлива вредност.

Маслиновото масло, на пример, е идеално за готвење на пониски температури или како додаток на готови јадења, но многу луѓе го сметаат за несоодветно за пржење. За термичка обработка, подобро е да се користат масла кои се постабилни на топлина, како што се кокосово, сончогледово или масло од авокадо.

3. Лупење овошје кое има хранлива кора

Иако многу луѓе имаат навика да лупат јаболка, краставици или компири, ова губи значителен дел од влакната, витамините и антиоксидансите што се наоѓаат во кората.

Секако, клучно е добро да се измие овошјето, по можност органско, но лупењето треба да се избегнува секогаш кога е можно. Кората од јаболко, на пример, е богата со кверцетин – моќен антиоксиданс кој го поддржува имунитетот и здравјето на срцето.

4. Неправилно складирање на храната

Нутритивната вредност не се губи само за време на подготовката, туку и додека храната е во фрижидер. Отворената храна што е изложена на воздух долго време оксидира и губи витамини, особено витамин Ц. Зготвените јадења не треба да се чуваат повеќе од 48 часа, а овошјето и зеленчукот најдобро се чуваат во затворени садови или хартиени кеси. Исто така, овошјето и зеленчукот не треба да се мијат пред да се стават во фрижидер, бидејќи влагата го забрзува расипувањето.

Кога ќе се усвојат овие мали, но важни навики, разликата во квалитетот на исхраната станува видлива многу брзо. На крајот, здравјето не зависи само од тоа што јадеме, туку и од тоа како го подготвуваме./Извор:Makfax

Можеби ќе ве интересира

Дневен хороскоп – 4 ноември 2025

ДЕСК

Два хороскопски знаци ги очекуваат пари до крајот на ноември – Дали сте еден од нив?

ДЕСК

Ден кога ситните корекции стануваат долгорочни предности – Дневен хороскоп за 3 ноември 2025

ДЕСК