Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Храна која природно има заштитен ефект врз забите

Грижата за забите не завршува со миење на забите и користење на конец за заби. И тоа што го јадеме и пиеме има големо влијание врз здравјето на забите.

Иако млекото најчесто се поврзува со силни заби, постојат и други намирници богати со хранливи материи кои можат да ја зајакнат глеѓта, да го намалат присуството на бактерии и да го одржат здравјето на непцата, пишува Real simple.

Експертите истакнуваат неколку намирници кои природно имаат заштитен ефект врз забите и околното ткиво.

Сирење
Сирењето е одличен извор на калциум и фосфор, минерали кои се клучни за цврстината и отпорноста на забната глеѓ. Покрај тоа, помага во одржувањето на неутрална pH вредност во устата и го стимулира лачењето на плунка, која природно ги мие остатоците од храна и бактериите. Благодарение на ова, може да биде едноставна и здрава ужина која ги штити и забите.

Гума за џвакање без шеќер
Иако гумата за џвакање често се поврзува со проблеми со забите, оние што не содржат шеќер можат да имаат спротивен ефект. Редовното џвакање по оброците го зголемува протокот на плунка, што ги мие честичките од храна и ги намалува киселините што предизвикуваат кариес. Освен што помага во спречување на кариес, оваа навика го освежува здивот и го намалува појавувањето на дамки на забите.

Ѓумбир
Овој ароматичен корен не е само додаток во исхраната, туку може да го подобри и оралното здравје. Ѓумбирот има природни својства што помагаат во намалувањето на бактериите одговорни за лошиот здив и може да се додаде во разни јадења, како што се кари или во комбинација со риба, но и во пијалоци како што се цедени сокови и чаеви.

Лиснат зелен зеленчук
Покрај нивните бројни здравствени придобивки, зелениот зеленчук како што се спанаќот и кељот се исто така исклучително пријатни за забите. Нивната фиброзна структура делува како природна четка за заби што го отстранува плакот, додека калциумот го зајакнува емајлот, а фолната киселина придонесува за здравјето на непцата, па затоа редовното консумирање на овие намирници има долгорочни позитивни ефекти врз усната шуплина.

Овесна каша
Овесната каша за појадок ни дава повеќе од енергија – оваа храна е богата со витамини од групата Б, железо и магнезиум, кои влијаат на здравјето на непцата. Исто така, високата содржина на влакна го стимулира лачењето на плунка за време на џвакањето, што природно ја одржува устата чиста. Се препорачува да се комбинира со овошје или јогурт.

Моркови
Крцкавиот зеленчук како моркови или јаболка природно ги чисти забите. Нивната текстура помага во отстранувањето на плакот и промовира здрав проток на плунка, а морковите се практична опција за ужина, особено кога се комбинираат со вкусен сос или зачин по ваш избор.

Киноа
Ова жито е одлично за одржување на здравјето на забите, бидејќи е богато со минерали како калциум, магнезиум и фосфор, кои ја зајакнуваат вашата емајл. Исто така, е богато со протеини и не се лепи за забите како другите скробни намирници, што го прави идеален избор за одржување на добра орална хигиена./Извор:Makfax

Можеби ќе ве интересира

Нутриционистите тврдат: Овој појадок го храни мозокот и ве прави попаметни

C +

“Куркумактив” 95% екстракт од куркума кој докажано ги елиминира сите видови воспаленија, отоци и болки во зглобовите и мускулите

ДЕСК

Дерматолозите се едногласни Eucerin DERMOPURE CLINICAL е ефикасно и долгорочно решение против акни!

C +