25.8 C
Скопје
23. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Паднати дрвја, оштетени возила, повредено лице – невремето ги зафати Скопје, Струмица, Битола, Гевлегија, Валандово

ЦУК: 2.381 повици на 112 во последното деноноќие, повеќето за штети и опасности настанати од невремето во Скопско, Струмичко, Битолско, Гевгелиско, Валандовско и во други региони, имаше 14 пожари на отворено и сите се изгаснати.

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека во последното деноноќие имало вкупно 2.381 повици на единствениот повикувачки број за итни случаи – 112 во ЦУК.

На единствениот повикувачки број за итни случаи – 112 во Центарот за управување со кризи (ЦУК) се добиени повеќе пријави за штети и информации за опасности за граѓаните и околината настанати од невремето првин во Скопје, што зафати дел од градот, а потоа и од други региони во државата.

„Линиите на 112 во ЦУК се вжештија: повеќе од 160 до 200 повици беа примени во првиот час, а темпото на постојано добивање пријави за штети, информации за опасности и за итни случаи заради невреме, не застана, бидејќи иако во Скопско невремето се стиши, невремето продолжи во форма на локални обилни врнежи од дожд на места, град и со засилен ветер во Струмичко, Битолско, Гевгелиско, Валандовско и други региони во нашата држава“, велат од ЦУК.

Невреме Скопје

На единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК, беше добиена пријавата дека поради силен ветар дрво паднало врз жена на бул. „Свети Климент Охридски“ при што веднаш интервенирала Итната медицинска помош Скопје. Исто така, заради силниот ветар кој го зафати подрачјето на дел од град Скопје, известуваат дека добиени се повеќе пријави за материјални штети од паднати дрвја, како и информации за откачени лимови, навалени дрвја, скинати кабли од бандери (електрични и од кабелски оператори).

Засега билансот за штети и пријави за итни случаи и опасности предизвикани од невремето само во Скопско, според добиените пријави и информации на 112 во ЦУК, е следен: повредени 1 лице – не е со тешки повреди; паднати дрвја и поголеми гранки од дрвјата – над 20; возила оштетени 4; кабли откачени од бандери 10; откачени кровови 3 и паднат дел од фасада 1. Се очекуваат и други пријави за штети и опасности предизвикани од невремето и денеска да стигнат до ЦУК преку 112.

Невреме Битола

Регионалниот ЦУК Битола, известува дека во периодот од 15.30 до 17.00 часот, подрачјето на Битола било зафатено од краткотрајно невреме при што биле регистрирани неколку настани, од кои бележат паднато дрво во центарот на градот на ул.„Столарска“, при што се оштетени две паркирани возила и била зафатена коловозна лента. За истото известен е е ЈП „Комуналец“ – Битола и состојбата е санирана.

Има регистрирано и паднато дрво на ул.„Страшо Пинџур“ бр.23 при што се искинати жици од електрична мрежа, падната бандера на ул.„Херцеговина“ и навалено големо дрво врз електрична инсталација (жици) во с.Бистрица. За овие настани и дефекти известени се ЕВН Македонија за да интервенираат. Покрај овие настани има и поголем број на други оштетувања предизвикани од силниот ветер. Исто така, и ТППЕ Битола имала две интервенции заради паднати дрвја и тоа во: с.Крклино и кај Кам Маркет во Битола.

Невреме Струмица

Регионалниот ЦУК Струмица, известува дека, заради силен ветар, пожарникарите од ТППЕ Струмица, интервенирале на отстранување на паднати дрвја на патниот правец с.Банско – с.Муртино (Општина Струмица).

Невреме Валандово

Во Општина Валандово, поради силен ветар, во периодот од 16.40 до 20.10 часот, ТППЕ Валандово работеле на отстранување паднати дрвја на патните правци с.Марвинци – с.Балинци и с.Удово – с.Марвинци. Во периодот од 17.30 до 18.25 часот, сообраќајот на овој правец бил забранет за тешки товарни возила. Исто така, имало и паднат кров во близина на „КАМ Маркет“ во Валандово, што е делумно расчистен од страна на ТППЕ Валандово, а останатото останува да се расчисти во текот на денешниот ден поради потреба од кран.

Невреме Велес

Регионалниот ЦУК Велес, известува дека од единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК, во 16.50 часот добиена е пријава во која се наведува дека како последица на силен ветар, паднало дрво на регионалниот пат Велес – Градско, пред Наплатна станица „Градско“. За истото известени се ЈП за одржување и заштита на магистралните и регионалните патишта, кои интервенирале и во 18:00 часот, состојбата е нормализирана.

14 пожари на отворено

Имаше 14 пожари на отворено и сите се изгаснати, но беше многу тешко нивното гаснење бидејќи на места имаше силен ветар, во оптините: Ѓорче Петров, два пожара (2) – во нас. „Стопански Двор“ и покрај ул.„Шарпланинска“ (сува трева) и покрај „Качанички пат“ (сува трева); Гази Баба, два пожара (2), на депонија „Вардариште“ (ѓубре и сува трева) и покрај ул. „Ранка Милановиќ“ (депонија); Студеничани, кај с.Долно Количани (ѓубре); Битола, два пожара (2), кај ЈП Водовод и кај м.в.„Смолево“ (ниска шума и сува трева); Гевгелија, два пожара (2), кај с.Мрзенци (дива депонија и сува трева) и кај КПД „“ (сува трева); Ново село, над с.Стиник (ниска шума и сува трева); Куманово, два пожара (2) кај „Пчињски Пат“ (сува трева и притоа опожарен и камион) и кај с.Пчиња (сува трева и опожарена шупа) и в Општина Старо Нагоричане, кај с.Нагоричени (горела сува трева).

ЦУК им благодарение на медиумите за брзото пренесување на информациите за приближувањето на невремето, а и за моментното негово движење со што имаа превентивни информации за граѓаните за да се заштитат, себе и имотот и превентивно да се засолнат за времетраењето на невремето на одредени локални подрачја во Скопско, Струмичко, Битолско, Гевгелиско и во други региони во нашата држава.

Сите итни случаи се пријавуваат на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК, особено кога граѓаните имаат животозагрозувачки ситуации. Истовремено, ЦУК информира дека е корисно да се следат препораките и информациите од медиумите за превенција, а и за реагирање при итни случаи./Извор:Makfax