26.8 C
Скопје
19. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
РЕГИОН

Во Србија се појави јапонски комарец кој е закана за ширење на опасна болест

Во Србија, покрај азискиот тигрест комарец кој пренесува денга треска, откриен е и јапонскиот комарец (Aedes japonicus) кој пренесува јапонски енцефалитис, како и вирусот Западен Нил и денга вирусот.

И двата вида комарци се на листата на 100 најопасни инвазивни видови во светот, а првото место го зазема тигрестиот комарец.

Професор д-р Александра Игњатовиќ Ќупина од Земјоделскиот факултет во Нови Сад изјави дека во Србија живеат 49 видови комарци кои припаѓаат на 7 рода и дека покрај нив ги имаме и овие два вида.

„Тоа се азискиот тигрест комарец – aedes albopictus, кој е активен и при високи летни температури, но и јапонскиот комарец “, изјави проф. д-р Игњатовиќ Ќупина на научниот собир на Српската академија на науките и уметностите (САНУ).

Јапонскиот комарец првпат беше пронајден во Србија во 2018 година на граничниот премин со Хрватска, во Љуба, а во 2019 година на територијата на Лозница. Се смета за компетентен вектор за пренесување на вирусот Западен Нил, јапонскиот енцефалитис, но и денга и чикунгуња кои ги пренесува тигрестиот комарец.

На истата средба, доц. Д-р Михаела Кавран, исто така од Земјоделскиот факултет во Нови Сад, рече дека азискиот тигрест комарец е прв на листата на 100 најопасни инвазивни видови во светот.

Овој вид доживеа глобална експанзија во светот најмногу благодарение на човековите активности, поточно транспортот на стоки и најмногу трговијата со користени гуми и растенија – дрвја, најмногу бамбус.

„Овој комарец избира цицачи во исхраната, но ако е можно секогаш ќе избира луѓе, во спротивно тие се многу агресивни и убодуваат во текот на денот и можат да формираат многу генерации“, рече вонреден професор д-р Кавран и додаде дека овој вид може да се развие и во шахти.

Според неа, азискиот тигрест комарец првпат се појавил во 1979 година во Албанија, потоа во 1990 година во Италија, а денес го има речиси во сите европски градови.

„Кај нас за прв пат е забележан во 2009 година кај Батровци, на граничниот премин со Хрватска и е една од најфреквентните точки. Потоа овој вид се рашири покрај автопатот, а во 2018 година го забележавме во Лозница и Нови Сад. Веруваме дека од 2017 година азискиот тигрест комарец се населил во Батровци“, вели доцент д-р Кавран.

Тој додава дека предвидувањата се дека повеќето градови ќе бидат погодни за развој на тигрестиот комарец, видот кој го пренесува вирусот на денга, чикунгуња треската и вирусот Зика. Тој наведува дека загрижувачки е и извештајот на Светската здравствена организација (СЗО) во кој се вели дека во последните 5 години има глобален пораст на вирусот денга.

Денга треската (ДГ) е најчеста вирусна инфекција што ја пренесуваат комарците. Секоја година во светот се случуваат околу 100 милиони инфекции и 25.000 смртни случаи. Луѓето се разболуваат со каснување од заразен комарец. За среќа, треската не се пренесува од човек на човек.

Инкубацијата е од 4 до 15 дена, со просек од 6. Болеста најчесто се манифестира како инфекција слична на грип, првите симптоми се појавуваат по 4 до 15 дена, а во просек 6 по убодот. Потешки манифестации се денга хеморагична треска и синдром на денга шок.

Симптоми на денга треска се висока температура, треска, осип , силна главоболка, морници, болки во мускулите и зглобовите. Поретки симптоми се раздразливост, немир, зголемено потење, проследено со состојба на шок и крварење од носот, GIT и белите дробови./Извор:Makfax