34.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

МОЛИТВА НА СПАСОВДЕН ДЕН ЗА НАПРЕДОК И СРЕЌА: Ова се зборовите што привлекуваат РАДОСТ И ХАРМОНИЈА ВО КУЌАТА

Македонската православна црква и верниците во четврток ќе го слават големиот празник – Спасовден, а тој ден се смета за еден од највеселите во годината.

Спасовден се празнува секоја година точно 40 дена по Велигден. Тој четврток се смета за еден од деновите во годината кој е исполнет со убава енергија, а со него се поврзуваат и разни верувања и обичаи. Ја означува победата на доброто над злото, односно вечната вера, љубов и надеж. Покрај тоа, тоа е крштевната слава на нашиот главен град.

Според христијанското верување, со воскреснувањето Господ покажал дека е посилен од смртта, а на 40-тиот ден по воскресението, неговите ученици биле на трпезата. На тој ден Христос повторно им се јави.

– Одете низ целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое суштество. Кој верува и се крсти ќе се спаси, а кој не верува ќе биде осуден – рече тој.

За да успее во тоа, Христос им го вети Духот на Утешителот и им заповеда да не го напуштаат Ерусалим до слегувањето на Светиот Дух. Така, тие можеа да ја пренесат Христовата вера на светот и со тоа да го спасат човештвото во вера – оттука и името Спасовдан. Со кренати раце, Христос ги благослови учениците, по што почна да се вознесува на небото – Вознесението, така што, откако го заврши делото на спасението, се врати кај Бога на небесата.

Празникот го симболизира и издигнувањето од пепелта, обновувањето на верата и го претставува најсреќниот ден бидејќи според обичаите се треба да започне на Спасовден. Се верува дека секој нов потфат што го правите на овој празник е проследен со радост.

На овој празник се кажува молитва која ја симболизира победата над лошата енергија и привлекувањето на доброто – преку мисли, постапки и однос кон себе и кон другите.

На Спасовден се изговара следнава молитва: „Свети Спасителу, спаси ги нашите души!