34.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Малдиви / фото Centar.mk
СВЕТ

Светски ден на океаните

Денеска е Светскиот ден на океаните, кој се одбележува со цел да се подигне свеста и глобалното внимание да се насочи кон важноста од зачувување на океаните, да се истакнат придобивките што луѓето ги уживаат од нив, но и да се предупреди на штетното влијание што го предизвикуваат нашите постапки. до океаните.

Океаните и водниот свет не се само ресурси потребни на општеството, тие се незаменлив дел од светот во кој живееме и со нивното загадување си нанесуваме голема штета на самите себе. Глобалното загадување, вклучително и загадувањето на светските мориња, е актуелен проблем денес.

Денес, човечкиот отпад може да се најде дури и на најдлабоките длабочини на океанот, практично нема место каде што нема отпад. Океаните и светските мориња сочинуваат 71 отсто од површината на планетата Земја и мора да бидеме свесни дека тие се белите дробови на нашата планета и ги штитат од загадување и какви било други штетни ефекти.