12.8 C
Скопје
16. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Јанакиески излегува на слобода во јуни, за Мијалков ќе одлучува Кривичниот суд

Апелацискиот суд во Скопје ја прифатил жалбата на Миле Јанакиески и одлучил тој да излезе од затвор на 16 јуни 2024 година.

„Апелацискиот суд Скопје информира дека Кривичниот совет на судот донесе решение со кое жалбата на Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција се одбива како неоснована, а жалбата на осудениот М. Ј, од С., изјавена преку неговиот бранител, со која се бара условен отпуст, се уважува“, се нагласува во соопштението.

Во согласност со донесеното решение на Апелацискиот суд Скопје одлуката за условен отпуст, како што се појаснува во дописот, е преиначена и условниот отпуст за осудениот М. Ј., наместо, како што гласеше првичната одлука, да почне на 16.1.2025 година, ќе почне на 17.6.2024 година, но под услов до истекот на условниот отпуст обвинетиот да не стори ново кривично дело.

„Апелацискиот суд Скопје, постапувајќи по жалба на осудениот С. М., од С., а изјавена преку Казнено-поправниот дом од отворен вид – Струга, донесе решение со кое жалбата се уважува, а предметот се укинува и се враќа на повторно постапување и одлучување пред првостепениот суд.

Инаку, уважувањето на жалбата на осудениот С. М. доаѓа откако претходно предлогот на директорот на Казнено-поправниот дом – Струга за условен отпуст на осудениот беше одбиен како неоснован“, стои во соопштението од оваа институција.

Во согласност со донесеното решение на Апелацискиот суд – Скопје како недозволена ја отфрли жалбата на директорот на Казнено-поправниот дом од отворен вид – Струга.

Спонзорирано: