Кога користите конзервирана риба за јадење, обично користите само риба, а маслото редовно го фрлате. Готвачите веруваат дека ова масло можете да го користите на многу начини.
Маслото во кое се чувала конзервираната риба, без разлика дали се работи за маслиново, сончогледово или некое друго масло, е полно со вкус. Често во конзервирана риба и масло се додаваат парчиња лимон, пиперка, сушени домати и слично, што исто така го зголемува вкусот. Сепак, самата риба го подобрува вкусот на тоа масло, особено ако се работи за аншоа.
Затоа, следниот пат кога ќе користите конзервирана риба, сардина, туна, морска храна или скуша, користете го маслото во кое е остарена рибата.
Ова масло може да се користи за сите јадења каде што благиот вкус на рибата нема да го „одвлече вниманието“ од пржениот зеленчук до преливот за салата. Конзервираното рибино масло само ќе ги однесе овие јадења на ново, повисоко ниво.
Исто така, одлична идеја е да се пржат филети од риба во масло од конзерва или да се направи прелив за салата. Ова масло можете да го намачкате на парче тост леб, а со додавање на домати, друг зеленчук и сирење, ќе добиете вкусна брускета.
Употребата на конзервирана риба стана тренд последниве години, а со оглед на високата цена и инфлацијата се очекува оваа година таа уште повеќе да се разгори.