21. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Уживајте во јадењата со грав без страв од непријатни несакани ефекти: Ви требаат овие два додатоци

Убаво е да уживате во порција добро сварен грав, но воопшто не е убаво кога имате проблеми со варењето откако сте јаделе убав оброк.

Надуеност, подригнување, чувство на тежина… да наведеме неколку. Токму затоа оние со почувствително варење често се држат настрана од гравот, што е вистинска штета бидејќи омилениот грав може да биде многу вкусен.

За да спречите ова омилено јадење да ви предизвика несакани последици, можете да се осигурате со пиење чај од нане, но можат да ви помогнат и два мали трикови кога готвите грав. Поточно две мали додатоци. Не грижете се, веројатно веќе ги имате дома.

Веќе ви спомнавме една, а станува збор за сода бикарбона, која кога ќе се додаде за време на готвењето може да ги ублажи негативните последици од уживањето во мешунките.

Но, бидејќи може да влијае и на вкусот, бидејќи може да блокира или стимулира одредени хемиски реакции, ве советуваме да го додадете веќе за време на киснењето на гравот, бидејќи во секој случај ќе ја фрлите првата вода.

Ако сеуште користите конзервиран грав, не можете да го примените овој совет, но можете да пробате друг: наместо сода, додадете малку ракија во гравот.

За тенџере од 4-5 литри ќе ви требаат 50 мл ракија, а ќе ја додадете на самиот почеток на готвењето додека водата е уште ладна. Треба да помогне лушпата од гравот, која ни прави најмногу проблеми при варењето, подобро да се свари и да омекне при подготовката на садот.