16.8 C
Скопје
20. септември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Еден предмет во кујната што никогаш не сте го измиле, а таму најчесто живее салмонела

Кога ја чистиме кујната, никогаш не размислуваме за теглите за зачини. Се грижиме секогаш темелно да ги миеме даските за сечење, работната површина, мијалникот, садовите, па дури и корпата за отпадоци, а шишињата со зачини ретко или никогаш не ги миеме.

Спроведено истражување
Американскиот центар за контрола и превенција на болести проценува дека има 1,35 милиони инфекции со салмонела и 420 смртни случаи во САД секоја година. За целите на оваа студија, објавена во Журналот за заштита на храната, научниците собраа 317 возрасни лица за да подготват идентични мисиркини колачиња во кујни со различни големини. Некои се готвеа во мали кујни како што ги имаме во нашите домови, а некои во големи, индустриски кујни.

Испитаниците не знаеле дека нивната кујна подоцна ќе биде тестирана за салмонела. На мелената мисирка е претходно инјектирана хемикалија која делува слично на она што би го направила салмонелата кога ќе контаминира површина или простор.

По готвењето, земени се мостри од кујните за да се провери присуството на салмонела. Предметите со далеку најголема фреквенција на контаминација беа тегли за зачини.

Контаминација е откриена кај речиси половина од нив, односно кај 48. Од друга страна, само нешто повеќе од 20 отсто од контејнерите за детергенти биле контаминирани, додека останатите предмети воопшто не биле контаминирани.

д-р. Доналд Шафнер, еден од авторите на студијата, објасни дека многу луѓе кога готват дома забораваат да ги избришат теглите за зачини по употреба. Во секој случај, ова истражување покажа дека секој контејнер со зачини што ќе го допрете додека подготвувате сирово месо може да биде контаминиран и за тоа треба да бидеме свесни при готвењето.

Симптоми на салмонела
– гадење

– повраќање

– дијареа

– болки во стомакот

– треска

– покачена температура

– главоболка

– крв ​​во столицата

На што треба да обрнете посебно внимание:

– валкани раце

– валкани кујнски прибор

– валкана работна површина

Треба да се избегнува

– недоволно термички обработено месо

– колачиња со сурови јајца

– веќе зготвена храна која подолго време седи надвор од фрижидерот

– храната се загрева неколку пати.