1.8 C
Скопје
11. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Многу опасности во тоалетната хартија: Три совети како да се заштитите

Повеќето луѓе често не размислуваат за потенцијалните здравствени опасности што може да ги предизвика тоалетната хартија. Вообичаено е да бараме помека и побела хартија што ќе го подобри искуството во бањата, но малкумина размислуваат за хемикалиите што се користат во производството. Ајде да дознаеме повеќе за овој важен аспект на хигиената.

Постојат повеќе од 100.000 хемикалии кои се користат во комерцијалните производи од хартија, од кои многу може да имаат потенцијално штетни ефекти врз здравјето. Една од најпроблематичните хемикалии е хлорот, кој често се наоѓа во производи како што се марамчиња за бебиња, хартиени крпи, филтри за кафе и кутии за млеко. Овие супстанции можат да навлезат низ кожата и да стигнат до крвотокот, предизвикувајќи различни реакции во телото. Белилото со хлор, кое често се користи во производството на тоалетна хартија, може да генерира опасни токсини како што се диоксини и фурани. Овие токсини се акумулираат во телото и можат да претставуваат сериозна закана за здравјето, а диоксинот е една од најканцерогените хемикалии познати на науката.

Имајќи ги на ум овие информации, еве неколку совети како да се заштитите:

Користете неизбелена тоалетна хартија:
Неизбелената тоалетна хартија, која не била подложена на процес на белење со хлор, може да биде подобар избор за здравјето. Оваа хартија ја задржува природната боја на пулпата и ја намалува изложеноста на потенцијално штетни хемикалии.

Купете од доверливи производители:
Внимателно прочитајте ги декларациите на производите и изберете производители со сертификати кои гарантираат безбедност и квалитет на производот. Одлучете се за брендови кои се познати по високите стандарди и довербата на потрошувачите.

Размислете за алтернативите:
Размислете за алтернативи како мијалник или поставување на мал туш покрај тоалетот како поеколошка опција, која не само што ќе го спаси вашето здравје, туку и ќе придонесе за зачувување на животната средина.

Внимателен избор на производи што се користат во секојдневниот живот може да има значително влијание врз општото здравје и животната средина.