4.8 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МАКЕДОНИЈА

Маричиќ: „Вклучувањето на научниците е од суштинско значење за реформите на патот кон ЕУ“

Денес, Заменикот претседател на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ, имаше свое обраќање на годишниот состанок на СОЅТ (Европска соработка за наука и технологија, организација за научно-технолошко умрежување во Европа) на кој присуствуваа високи претставници на Комитетот на СОЅТ, функционери професори и др.

Во својот говор Вицепремиерот Маричиќ ја истакна важноста на учеството на Северна Македонија во СОЅТ, кој е доказ за посветеноста на нашата научна заедница и посветените претставници на академијата, и затоа што треба да бараме можности за воспоставување солидна соработка меѓу научниците и институциите, споделувајќи го нивното меѓународно искуство за доброто на Северна Македонија.

„Како земја која преговара за полноправно членство во Европската унија, имаме можност да учествуваме во истражувачките програми на Европската унија и да ги почувствуваме придобивките уште пред пристапувањето. Ова вклучува македонски истражувачи во значајни проекти за иновации, истражување и наука. Научното истражување и споделувањето искуства се од најголема важност за нашето општество„- истакна Маричиќ.

За крај во своето обраќање Вицепремиерот Маричиќ им се заблагодари на заедницата COST и нејзината посветеност за унапредување на науката и ја потенцираше посветеноста на Владата за обезбедување на зголемена национална поддршка за учесниците во COST, обезбедувајќи ја ефикасноста и успехот на научниците и иноваторите, ние треба продолжиме да градиме европска иднина за Северна Македонија, каде што науката и технологијата играат суштинска улога во обликувањето на подобар свет за сите.

COST (Европска соработка во науката и технологијата) е организација за финансирање на мрежи за истражување и иновации, и е најстарата и најголема програма за вмрежување во науката во Европа која е основана во 1971 година со седиште во Брисел. Освен членките на ЕУ, учествуваат и земјите од Европа кои не се членки на ЕУ, Република Северна Македонија е членка на СОЅТ од 2002 година.

На состанокот учествуваше и Министерот за образование Јетон Шаќири, како и високи претставници на бордот на СОЅТ.