4.8 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Бочварски го потпиша договорот за имплементација на БРТ во Скопје во висина од 70 милиони евра

Министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, го потпиша договорот за имплементација на системот за брз автобуски превоз (БРТ) во Скопје во соработка помеѓу Министерството за транспорт и врски, Министерството за финансии и Град Скопје.

Имплементатор на проектот е Град Скопје, а средствата во висина од 70 милиони евра за реализација на овој проект се обезбедни преку Владата на Република Северна Македонија.

Проектот подразбира изградба на два нови терминала, на транспортни центри, обезбедување непречено сообраќање на автобусите, како и набавка на нови еколошки автобуси, кои користат ЦНГ.

Новиот систем е предвидено да има две линии, кои ќе го поврзуваат градот по линија исток – запад, првата од Ѓорче Петров до Ново Лисиче и втората линија север – југ, од Бутел до Пинтија, а двете линии ќе се преклопуваат во центарот на градот.

Со овие инвестиции Владата преку Министерството за транспорт и врски ја спроведува транспортната политика за ефикасен и еколошки транспорт во урбаните средини.