-1.2 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

Утре го славиме Митровден: Се верува дека не е добар знак ако тој ден има мраз

Митровден е еден од петте најголеми српски празници и е посветен на големиот христијански светец Димитриј. Поранешниот командант на Солун, кој го даде животот за својата вера, не го слават само Македонците, туку и Грците, Србите, Црногорците и Русите.

Луѓето веруваат дека Митровден може да се искористи за да се предвиди каква зима ќе биде. Ако има мраз на 8 ноември, кога се слави Свети Димитрија, велат дека ќе биде долга и студена зима со многу снег. Сите посакуваат Митровден да биде сончево, бидејќи тогаш прогнозата е поинаква…

Велат дека сонцето навестува блага зима на овој голем празник. Спротивно на тоа, доколку на Митровдан падне снег, се верува дека ќе трае до април. Има многу народни обичаи поврзани со оваа прослава.

Една од најважните работи е тој ден да останете дома, бидејќи – во спротивно – цела година ќе биде надвор и ќе преноќи во туѓи куќи. Ова не важи за оние кои слават или одат да слават со роднини или блиски пријатели, но подобро е да преноќат во својот дом.

Во Македонија, исто така, постои верување дека на овој ден не треба да ги карате малите деца, колку и да згрешиле или биле груби, затоа што наводно тогаш ќе бидат палави цела година. Луѓето веруваат дека од Митровден секој ден може да се очекува силна зима.