4.8 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
НАПРАВИ САМ

Водата уништува се, од подот до таванот: Шест чекори што мора да се направат во случај на поплавен стан

Секој кој доживеал поплавен стан знае колку проблеми може да предизвика водата. Водата уништува сè, од подот и таванот до личните работи.

Ако ви се случи поплава, важно е брзо да реагирате за да спречите поголема штета. Затоа ви ги претставуваме чекорите кои мора да се преземат во таа ситуација.

Идентификувајте ја причината за поплавата
Првиот чекор е да откриете од каде доаѓа водата. Постои можност да е само славина која вие или соседот над вас сте заборавиле да ја вклучите. Ако се работи за дефект, треба да го лоцирате и да ја контактирате службата за итни случаи. На пример, тоа може да биде пукната цевка или затнат тоалет.

Исто така, причина за поплавите може да бидат обилните врнежи или излевање на водните површини. Во овој случај, неопходно е да се заштитат највредните средства: лични документи, пари, мобилни уреди и веднаш да се евакуираат на безбедно место.

Исклучете го напојувањето и контактирајте со управителот на зградата
Откако ќе се исклучи изворот на вода, исклучете ги сите електрични системи во вашиот дом. Веднаш потоа, доколку живеете во станбена зграда, задолжително контактирајте го управителот на зградата, кој сигурно ќе ви помогне и дополнително ќе ве упати на комуналните служби.

Кажете му на вашиот сопственик што се случило. Сега е добро време да проверите дали бројот на вашиот сопственик е зачуван во вашиот мобилен телефон.

Известете ги соседите за поплавата
Многу е важно да ги информирате соседите за поплавата, особено ако живеете над некого. Доколку дојде до поплава во вашиот стан, постои можност таа да се прошири и на станот под вас. Дури и да не е, неопходно е вашите соседи да ја следат ситуацијата и да утврдат дали има бавно истекување на вода или мувла што може да се појави на таванот по одредено време.

Пронајдете каква било штета
Откако ќе ја запрете поплавата, пребарајте го целиот стан за каква било штета. Посветете особено внимание на инсталациите и електричните уреди за да избегнете ризик од пожар, пишува Ало.

Документирајте сè
Кога размислувате што да направите ако вашата куќа се поплави, првото нешто што веројатно ви паѓа на ум е да го исчистите нередот. Но, пред да го направите тоа, документирајте сè. Користејќи ја камерата на вашиот мобилен телефон, снимајте или фотографирајте ги сите аспекти на проблемот.