8.8 C
Скопје
29. ноември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Православните верници денеска слават значаен светец, еве што не треба да правите

Денес, свети Лука, апостол и евангелист, е сведок на Христовите чуда и сопатник на апостол Павле. Српската православна црква денеска го одбележува споменот на Свети Петар Цетински.

Свети Лука, апостол и евангелист, е сведок на Христовите чуда и сопатник на апостол Павле. Грк по потекло, паган пред крштевање, лекар по професија, бил исклучително образован, со голема дарба за сликање.

Тој живописно насликал три икони на Богородица и икони на апостолите Петар и Павле, поради што се смета за основоположник на христијанската иконографија.

Во христијанската традиција, тој се смета за автор на третото од четирите евангелија (Евангелието по Лука) и Делата на апостолите.

Уште во старост продолжил да пишува, патува и проповеда. На 84-годишна возраст, тој беше маченички за својата вера. Во времето на царот Констанциј, неговите мошти биле пренесени во Цариград. Се верува дека имаат исцелителна моќ.

Кај нашиот народ празникот е познат како Лучиндан и е честа прослава на крштевката. Обично се вели: „Доаѓа Лука – има волк“ или „Свети Лука – снег до колковите“, најавувајќи зима и снег. Затоа треба што побрзо да се подготвите.

Според литургискиот календар на црквата, овој ден не се одбележува како завет, туку како „црна буква“ е класифициран како празник од значење за суштината на Црквата.

Тој е почитуван и како светец-заштитник на медицината и фармацијата, болниците и аптеките, лекарите, фармацевтите и пациентите.

Обичаи и верувања
Во Свети Лука оградите се врзани со врвки за да се спречи волците да го дават добитокот. Во некои места, првиот гостин кој ќе влезе во куќата на Лучиндан предвидува каква ќе биде зима или година.

Во Црна Гора велат дека виножитото на небото е појасот на Свети Лука и дека ако го видите тоа значи дека свети Лука му се моли на Бога за нас.

Денеска не смеете да бидете нервозни и нервозни бидејќи Свети Лука беше нежен и смирен, секогаш им помагаше на луѓето.

Според народното верување, денес ќе дознаеме каква зима не очекува.