8.8 C
Скопје
29. ноември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МАКЕДОНИЈА

ДЕНЕСКА Е ГОЛЕМИОТ ПРАЗНИК СВЕТА ПЕТКА, ЗАШТИТНИЧКА НА ЖЕНИТЕ: Кажете ја оваа молитва, а жените се верува дека треба да направат едно нешто

Православната црква и верниците ја празнуваат Света Петка на 27 октомври.

Православните верници денеска ја слават Света Петка, односно празникот посветен на преподобната Мајка Параскева. Се верува дека Света Петка им помага на болните и сиромашните, се смета и дека ова е женски празник, па карактеристично е што жените од сите вери и нации се обраќаат кон светицата.

Често во Македонија мајките и ќерките, сестрите или пријателите на овој ден одат заедно во црква или манастир посветен на Света Петка. До храмовите посветени на Света Петка, често има извори на лековита вода што луѓето ја земаат со верување дека ќе им ги залечи раните и ќе ги заштити од болести.

Има повеќе обичаи поврзани со овој празник – младите девојки треба да берат свеќи и со нив да го украсуваат својот дом за во него да владее хармонија и мир во текот на целата година. Девојките треба да носат нови фустани за да ги придружува среќата во наредната година.

Исто така, се верува дека оној што ќе ја повика Света Петка за заштита, таа повторно ќе се појави во неговиот дом, дури и непоканета, и обично пред големи неволји. Најчесто на верниците им се појавува преку соништата.

Молитва до Света Петка
Ова е молитва до Света Петка што можете да ја кажете на овој ден, барајќи од неа здравје и среќа:

Света Петко, свети Божји, моли се на Бога за нас. Ти беше достојна да го видиш лицето Божјо, како чедо на нашиот народ, славна Света Петка, па имаме слобода да зборуваме со тебе, наш роднина, и да ти се молиме за спас на нашите души.

Ти си слава и пофалба каде што твојата чудотворна вода привлекува мноштво, како некогаш Витезда, и на слепите им дава вид, на слабите здравје, на сите сила, а на сите радост и радост, Богородице Христова, наши помошници. .

Продолжете да бидете чувар на нашето место, воспоставете го во православието, помагајте им на верните, издигнувајте ги невините и тажните, а за сите наши родители, браќа и деца, молете се за вечен мир и вечно спасение, света Петко, свети Бог. Помогнете им на сите, затоа и не ме одложувајте. Тој го става доброто во доброто, и секој го умножува своето добро. Нека се прослави Бог во Троица преку тебе, во вечни векови. Амин.