-1.2 C
Скопје
10. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
БИЗНИС

Поблиска соработка помеѓу Народната банка и Фискалниот совет за севкупна стабилност на економијата

Соработката и координацијата помеѓу централните банки и фискалните совети, коишто се независни институции што ја надгледуваат фискалната политика, се од суштинско значење за постигнување севкупна економска стабилност. Усогласеноста на макроекономските политики, размената на податоци и постигнувањето долгорочна одржливост се придобивките од соработката помеѓу овие две институции. Оттука, гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и вицегувернерите, Ана Митреска и Фадил Бајрами, на средбата со Фискалниот совет, сочинет од претседателот на Советот, Глигор Бишев и членовите, академик Абдулменаф Беџети и Марина Трпеска, професорка на Економскиот факултет при УКИМ, се заложија за непречена размена на информации и соработка заради одржување на стабилноста на економијата и на финансискиот систем.

Како што информира Народната банка, на средбата било истакнато дека споделувањето информации и анализи помеѓу централната банка и Фискалниот совет е предност при донесувањето одлуки засновани на податоци и факти и придонесува за подобро толкување на целокупниот економски пејзаж. Двете институции имаат за цел да обезбедат долгорочна стабилност на економијата, при што фискалните совети би го постигнале тоа преку оцена на одржливоста на јавните финансии, додека централните банки се засегнати од влијанието на фискалните политики преку ценовната и финансиската стабилност.

Фискалниот совет е избран од страна на Собранието, додека по еден член предлагаат Народната банка, Македонската академија на науките и уметностите и Државниот завод за ревизија. Целта на Советот е да дава независни стручни мислења за фискалните политики и стратегиските документи и извештаи, како и да го надгледува спроведувањето на фискалните правила, заради обезбедување макроекономска стабилност и фискална одржливост, се додава во соопштението на Народната банка.