21.8 C
Скопје
27. септември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Вечната дилема: Што е поекономично, да го држите бојлерот постојано вклучен или не?

Вечното прашање, дали е подобро да го држите бојлерот постојано вклучен или да го исклучите, за да заштедите пари?

Некој ќе ви каже дека е многу порационално да го оставите бојлерот вклучен цел ден и ноќ, бидејќи тогаш тој не мора да ја загрева целата вода, туку само ја одржува топлината, додека други ја застапуваат теоријата дека најдобро е да се сврти вклучено кога е потребно.

Сето тоа зависи од бројот на членовите на домаќинството. Затоа, доколку се работи за самец или брачен пар, порационално е да го вклучат бојлерот по потреба. Од друга страна, ако се работи за семејство со голем број членови, веројатно најзгодно им е да го имаат постојано вклучен бојлерот бидејќи на некој ќе му треба вода во секој момент.

Важна улога има и намената на бојлерот, ако се користи само за туширање, тогаш има смисла повремено да го вклучувате, а ако се работи за бојлер со голем проток што го користите и за потребите на кујната, тогаш ќе најверојатно го исклучува многу ретко.

Затоа, поекономично е да го вклучите кога е потребно, и, секако, ако веќе внимавате на заштедата, тогаш погрижете се да го вклучите кога тарифата е поевтина, односно во текот на ноќта до раните утрински часови. на утрото.