10.8 C
Скопје
2. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Треба веднаш да го замените: Предмет кој многумина го чуваат на трпеза, а се верува дека ноши лоша среќа за парите во куќата

Фенг шуи стана исклучително популарен во последните години и на нашите простори. Фенг шуи е источна филозофија на живеење која има свои закони и правила.

Во основа, за фенг шуи најважно е протокот на енергија и тоа не треба да се нарушува. Сепак, постојат некои правила кои мора да се следат.

Многумина од нас имаат навика да ставаат заштитно стакло на масите, без разлика дали се работи за трпезариска маса или клуб маса во дневната соба. Тоа е навика датира од стара Југославија, каде домаќинките веруваа дека стаклото ја шие површината на масата. И, да, има логика во тоа, бидејќи некои од тие маси траеја деценија-две.

Кинезите не се согласуваат со овој наш „обичај“. Пред сè, тие веруваат дека работите во куќата треба често да се менуваат, особено старите работи да се заменат со нови.

Тие веруваат дека стаклото на трпезата не носи среќа со приходите бидејќи стаклото е елемент на водата и на тој начин се одлеваат приходите и финансиите.