10.8 C
Скопје
2. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЉУБОВ И СЕКС

Овие квалитети се најбарани кај партнерот при влегување во љубовна врска

Научниците од британскиот Универзитет Свонси спровеле истражување во кое учествувале повеќе од 2.700 млади луѓе од шест земји во светот со цел да откријат која особина најмногу се бара при влегување во врска, пренесува Big Think.

Нереални очекувања
Тие можеа да изберат од следниве карактеристики: хумор, љубезност/љубезност, финансии, креативност, привлечност, религија и желба да основаат семејство.

Додека некои имаат нереални очекувања од своите партнери и бараат исполнување на многу начини, мнозинството рекоа дека најважно им е партнерот да е љубезен, што беше малку изненадувачки бидејќи младите денес се сметаат за многу поповршни луѓе. заљубена генерација од претходните.

На мажите им е поважен изгледот отколку на жените, кои сепак својата финансиска состојба ја ставаат пред изгледот.

Според резултатите, ова се некои други квалитети кои луѓето ги бараат кај партнерот:

– Љубезност (љубезност) – 25 проценти од мажите и 24 проценти од жените

– Физичка привлечност – 23 отсто од мажите и 17 отсто од жените

– Потенцијал за добри финансии – 12 отсто од мажите и 18 отсто од жените

– Духовитост – 15 проценти од мажите и 14 проценти од жените

– Желба за деца – 7 проценти од мажите и 9 проценти од жените

– Креативност – 8 отсто од мажите и 6 отсто од жените

– Религиозност – 5 проценти од мажите и 7 проценти од жените

Како тие гледаат на хуморот
Интересна разлика што ја покажа истражувањето е дека на хуморот не се гледа исто во сите земји. Западњаците значително повеќе го ценат хуморот кај своите партнери отколку источните, кои, од друга страна, го ценат прашањето за децата.