23.8 C
Скопје
2. октомври 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
фото Centar.mk
МАКЕДОНИЈА

МНР: ВМРО-ДПМНЕ преку шпекулации продолжува да нанесува штета на дипломатијата и на државата

Министерството за надворешни работи во неколку наврати веќе ја информира јавноста дека изборот за изведувач при адаптацијата на салата „Борис Трајковски“ за потребите нa министерскиот состанок на ОБСЕ е направен според критериумот најниска цена, информираат од оваа институција.

„Со оглед на пристигнатите понуди, Министерството имаше обврска да ја избере најевтината понуда и од четирите понудувачи, избраната компанија имаше далеку најконкурентна понудена цена во согласност со очекуваните количини предвидени во техничката спецификација, односно:

„Еуровија“ – 93.746.070 ден. (избран понудувач)

Второрангирана – 120.668.981 ден.

Треторангирана – 134.015.461 ден.

Четврторангирана – 374.353.297 ден.

Целта на постојаните шпекулации е очигледна: прво, да се фрли дамка врз најголемиот надворешно политички настан во земјата од нејзиното осамостојување – министерскиот состанок на ОБСЕ во декември, кога се очекува во земјата да пристигнат десетици високи делегации од целиот свет, предводени од министрите за надворешни работи на земјите учеснички во ОБСЕ; и, второ, да се фрли дамка врз претседавањето на земјата со Организацијата, процес што и дома, но и во меѓународната дипломатија, е оценет како многу успешен“, се истакнува во нивното официјално соопштение.

Оваа борба за, како што велат, ситни политички поени од страна на раководството на ВМРО-ДПМНЕ нанесува голема штета на угледот на земјата, особено на дипломатијата, која во моментот е соочена со многубројни предизвици и активности, кои се од интерес на сите нејзини граѓани.

Од МНР посочуваат дека се отворени за сите институции од интерес да остварат увид во документацијата и уште еднаш да ги ревидираат сите активности во рамките на постапката со цел да се отфрлат сите можности за шпекулации во врска со нејзината исправност.