25.8 C
Скопје
28. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Овој зеленчук не смеете да го јадете премногу често, може да биде опасен по вашето здравје

Секојдневното консумирање на одредени видови зеленчук може да има негативно влијание не само на вашата тежина, туку и на вашата благосостојба. Кој зеленчук не треба да се јаде премногу често?

Одредени зеленчуци носат некои потенцијални здравствени ризици, иако тоа обично зависи од тоа како се подготвува храната. На пример, ако го посипете зеленчукот со сол и го пржите, тогаш е тешко да се зборува за неговите придобивки. Во други случаи, вообичаено е да се додаваат пестициди за време на одгледувањето, што исто така треба да се земе предвид при составувањето на дневното мени. Експертите препорачуваат да се биде особено внимателен со следниве видови зеленчук.

Целер
И покрај верувањето дека можете да согорите калории само со џвакање целер, овој зеленчук со нутриенти не е толку здрав како што мислите. Постојано е на врвот на листата за содржина на пестициди. Според американското Министерство за земјоделство, во него се пронајдени до 68 видови различни пестициди. Други водечки места, како по правило, одат на бобинки.

Спанаќ
Спанаќот традиционално се смета за една од најздравите намирници бидејќи е полн со витамини А и К. Меѓутоа, кога купувате неоргански спанаќ, ризикувате да бидете изложени на изобилство на пестициди.

Брокула
Брокулата не е директно штетна за здравјето, но може да предизвика надуеност, што тешко дека изгледа како добра последица. Од време на време, се препорачува да се готви брокула – овој зеленчук можете да го користите како фил, или како посебно јадење.

бриселско зелје
Како и брокулата, бриселското зелје ги зголемува гасовите и предизвикува надуеност. Ова се должи на рафинозата и сулфатите. Рафинозата е трисахарид кој не се вари додека не стигне до дебелото црево, каде потоа се ферментира. А сулфатот е тој што предизвикува мирис.

Пченка
Пченката често се готви со многу масло и сол, што не е добро, но тоа не е главниот проблем со овој зеленчук. Тој претрпе големи генетски модификации, па кога јадеме пченка, нашето тело се запознава со протеините за кои претходно не знаел. Ова може да доведе до преосетливост, до алергии (затоа пченката стана вообичаен алерген).

Компир
Компирите најчесто се пржат во рафинирано масло, што практично ја уништува секоја хранлива вредност на овој зеленчук. Дефинитивно не вреди да се јаде така секој ден, ако под компир подразбирате помфрит, кој содржи и многу сол.

Грашок
Како и компирот и пченката, грашокот е богат со скроб. Припаѓа на храна со висок гликемиски индекс, чиешто редовно консумирање може да доведе до зголемување на телесната тежина и шеќерот во крвта. Затоа, ако сте на диета или имате дијабетес, внимавајте со грашокот.

Спонзорирано: