Не треба да замрзнувате спакувана храна во правосмукалка, јајца во лушпа, варени јајца, кафе, крем сирење, пудинг, павлака, пилешки салати, туна… Ова се дел од намирниците кои не треба да се ставаат во замрзнување и објаснување зошто:
Варени тестенини
Замрзнувањето ќе го уништи вкусот и текстурата на тестенините. Имено, тогаш тестенините ја вовлекуваат влагата во себе, поради што стануваат гадени.
Веќе одмрзната храна
Повторното замрзнување на таква храна може да биде опасно по здравјето бидејќи бактериите се размножуваат побрзо. Но, можете повторно да ја замрзнете одмрзнатата храна ако прво ја зготвите.
Сосови
Особено оние на база на брашно или пченкарен скроб, бидејќи ја губат структурата.
Кечап
Ако се обидете да замрзнете кечап, тоа нема да влијае на вашето здравје, но ќе влијае на задоволството од јадењето. Имено, ќе стане водена.
Пржена храна
Длабокото замрзнување ќе ја разреди крцкавата кора на пржената храна, правејќи ја кашеста и без вкус.
Авокадо
Многу е чувствителен, па со длабоко замрзнување ќе ја изгуби текстурата.
Свежи зачини
По одмрзнувањето, листовите ќе станат кафеави и лути. Ако сакате да замрзнете свежи билки, направете го вака – исецкајте го, ставете го во сад за правење коцки мраз, покријте го со вода и замрзнете го. Подоцна додадете ги коцките во садот.
Конзервирана храна
Воопшто не го правете тоа бидејќи може да експлодира. Покрај тоа, кога храната е конзервирана, нема потреба да се замрзнува бидејќи може да остане во конзервата многу долго.
Трошки од леб
Тие имаат тенденција да станат меки, односно да ја менуваат текстурата, така што замрзнувањето не е добра опција за чување презла.
Краставиците содржат многу вода, па нивното замрзнување ќе ја изгуби текстурата, а со тоа и вкусот.
Исто така, не е добро да се ставаат флаширани преливи за салата, неварени тестенини и ориз, житарки, јаболка, дињи, артишок, модар патлиџан, зелена салата, компири (освен пире), ротквици, никулци, газирани пијалаци и пиво во замрзнување. Исто така, идеалната температура на замрзнување е минус 18 степени Целзиусови.
Храна што може длабоко да се замрзне и колку долго:
Леб, колачи и колачи
Печен леб и колачи – 2 до 3 месеци
Непечен леб и пециво – еден месец
Колачиња од кратки колачиња – 6 до 8 месеци
Свежи печени колачи – еден месец
Печени овошни пити – 6 до 8 месеци
Непечени овошни пити – 2 до 4 месеци
Палачинки – 3 месеци
Вафли – еден месец
Месо
Јагнешко и телешко – 9 месеци
Говедско месо со коски – 4 до 6 месеци
Говедско месо без коски – до 12 месеци
Цело пилешко или мисирка – 12 месеци
Парчиња пилешко или мисирка – 9 месеци
Остатоци – 3 до 4 месеци
Игра – 3 до 4 месеци
Колбаси – 1 до 2 месеци
Варено или печено месо – 2 до 3 месеци
Виршли – 1 до 2 месеци
Пржено пилешко – 4 месеци
Јадења од живина – 4 до 6 месеци
Храна од морето
Бела риба – 6 месеци
Сина риба – 2 до 3 месеци
Пушена риба – 2 месеци
Варена риба – 4 до 6 месеци
Остриги – 2 до 3 месеци
Јастог – 12 месеци
Свежи ракчиња и ракчиња – 3 до 6 месеци
Лигњи и школки – 3 до 6 месеци
Млечни производи и јајца
Путер – 6 до 9 месеци
Маргарин – 12 месеци
Млеко – 3 до 6 месеци
Свежо сирење – еден месец
Цврсто сирење – 6 месеци
Сладолед – 2 месеци
Јогурт – 1 до 2 месеци
Сурови јајца (без лушпа) – еден месец
Овошје и зеленчук
Агруми – 3 месеци
Друго овошје – 9 до 12 месеци
Ореви – 3 месеци
Зеленчук – од 8 до 12 месеци
Друго:
Залиха од месо – 2 до 3 месеци
Супа од месо – 2 до 3 месеци
Месо чорба – 3 до 4 месеци
Супи и чорби без месо – 2 до 3 месеци
Свежо направен сок – 6 месеци
Соединение – 3 месеци
Пица – 1 до 2 месеци