Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Бизнис

Отпочнува имплементација на Програма со Француската Развојна Агенција за Енергетска ефикасност во јавни згради

Заменик-претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за економски прашња, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, денес, во просториите на Владата, имаше состанок со Амбасадорот на Република Франција, г-дин Сирил Баумгартнер и претставници од Француската Развојна Агенција и Германското друштво за меѓународна соработка (GIZ) GmbH.

По одобрувањето на Програма за Енергетска ефикасност во јавни згради од Зелениот климатски фонд (Green Climate Fund) во октомври 2022 година, Француската Развојна Агенција и Германското друштво за меѓународна соработка (GIZ) GmbH, под водство на Кабинетот на Заменик Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за економски прашња, координација на економските ресори и инвестиции, започнува имплементацијата на Програмата преку првична идентификација и подготовка на проекти.

На состанокот се разменија мислења за Програмта за Енергетска ефикасност во јавни згради и за можностите кои и се достапни за Република Северна Македонија.

Во актуелната фаза, предвидени се 5 милиони евра како грант средства за техничка поддршка и пристап до 1,3 милијарди евра поволни кредити од проектот во кој имаат пристап и други 10 земји кои се вклучени во проектот.. Исто така, врз основа на институциите кои треба да бидат посетени од мисијата, се дискутираше и за тековните активности на државата во однос на енергетската ефикасност во зградите.

Во рамките на мисијата, а со поддршка на Кабинетот на Заменик Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за економски прашња, координација на економските ресори и инвестиции, предвидени се и дискусии со други меѓународни финансиски институции, како Светска банка, со чија помош се формира Националниот фонд за енергетска ефикасност. Активност, која исто така е помогната и од Зелениот климатски фонд.

Адаптацијата и отпорноста на инфраструктурата кон климатските влијанија се еден од најголемите предизвици во справувањето со климатските промени.

Можеби ќе ве интересира…

Бесими: Граѓанската обврзница е безризичен инструмент кој носи добри и безбедни приноси

2 јуни 2023, Скопје – Издавањето на граѓанската обврзница, како нов инструмент на пазарот, ќе даде можност на граѓаните да ги инвестираат своите пари и за тоа да добијат добри… Прочитај повеќе

Машините на терен – Почнаа работите на коридорот 8, постоечкиот автопат Тетово-Гостивар ќе се трансформира во автопатско решение со по три ленти во двата правци

Изградбата на стратешките инфраструктурни проекти е важна пред сè за подобрување на условите за живот на граѓаните, за обезбедување модерна и безбедна патна и железничка инфраструктура, за рамномерен регионален развој,… Прочитај повеќе

Преку одржливо и органско производство на грозје и вино до зајакната позиција на македонската винска индустрија

Зајакнување на позициите на пазарите, градење препознатлив бренд со географска индикација и успешна трансформација кон органско производство се основите за успех на македонската винска индустрија. Ова се современите трендови во… Повеќе

Проверете дали ве има: УЈП ја објави најновата листа на должници со имиња на фирми и луѓе

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.05/2023 за долгови доспеани до 31.01.2023 и неплатени до 30.04.2023 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход,… Повеќе