Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Македонија

Бочварски: Коридорот 8 го издигнавме на ниво на главен паневропски коридор, сега треба да го подигнме неговото ниво

„По долги години дебата, барања и лобирања од државата минатата година успеавме Коридорот 8 да го подигнеме на ниво на главен паневропски коридор. Досега тој се водеше како споредем, но заедно со Бугарија, Албанија и Италија успеавме да излобираме во ЕУ тој да влезе на мапата на главни коридори“ изјави министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски во „Утрински печат“.

Тој додаде дека сега треба на дело да покажеме и тој коридор да го издигнеме на повисоко ниво на безбедност и повисок профил на патна и железничка инфрастктура.

„Со изградбата на Коридорот 8 се поврзуваме со пристаништата во Драч, Бургарс и Варна. Со тоа нема да има монопол на пристаништето во Солун, што е барање на стопанските комори“ рече Бочварски.

Министерот рече дека модернизирањето и изградбата на автопатите придонесуваат за рамномерен регионален развој и раст на економијата со што се зголемува и бројот на работни места во сите региони.

Можеби ќе ве интересира…

Бесими: Граѓанската обврзница е безризичен инструмент кој носи добри и безбедни приноси

2 јуни 2023, Скопје – Издавањето на граѓанската обврзница, како нов инструмент на пазарот, ќе даде можност на граѓаните да ги инвестираат своите пари и за тоа да добијат добри… Прочитај повеќе

Машините на терен – Почнаа работите на коридорот 8, постоечкиот автопат Тетово-Гостивар ќе се трансформира во автопатско решение со по три ленти во двата правци

Изградбата на стратешките инфраструктурни проекти е важна пред сè за подобрување на условите за живот на граѓаните, за обезбедување модерна и безбедна патна и железничка инфраструктура, за рамномерен регионален развој,… Прочитај повеќе

Проверете дали ве има: УЈП ја објави најновата листа на должници со имиња на фирми и луѓе

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.05/2023 за долгови доспеани до 31.01.2023 и неплатени до 30.04.2023 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход,… Повеќе

Регионалниот фонд за предизвици додели 2,72 милиони за шест македонски проекти за унапредување на стручното образование

Шест најуспешни проекти од Северна Македонија се предложени за финансирање во вториот повик на Регионалниот фонд за предизвици (РЦФ), со што се издвојуваат приближно 2,27 милиони евра за инвестиции во… Повеќе