9.8 C
Скопје
28. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНАИЗБОР

Сочно, меко и вкусно месо: Ова е најдобрата маринада за скара

Добрата скара бара малку време и знаење, особено ако имате квалитетно парче месо од кое сакате да извлечете најмногу сочност и вкус.

Најдобро е да се маринира преку ноќ или барем неколку часа пред печењето на скара, но ако работите тргнат наопаку, месото на скара ќе биде гумено или без вкус.

За да не погрешат при подготовката, професионалните готвачи го користат трикот со обратно маринирање, а без да се филозофираат премногу, тоа значи дека по печењето месото се остава малку во маринадата и се загрева на скара непосредно пред послужување.

Освен сол, во маринадата додадете и киселини како лимон или оцет за да го омекне месото. Треба да се има предвид дека месото може да стане гумено доколку се остави предолго во маринадата која е богата со киселина.

Доколку користите слатки маринади, корисно е да знаете дека на температура од 160 до 175 Целзиусови степени ќе се карамелизираат и потоа ќе почнат да горат оставајќи горчлив вкус во устата.

Затоа, слатките маринади најчесто се користат за храна која не бара долга подготовка, како што се ракчиња или ракчиња.

Обратна маринада дава убав вкус на говедско месо, пилешко, како и ребра. Готвачите советуваат да ги користите доминантните вкусови на основната маринада во онаа за последователно стареење на месото.

Ако сакате да печете пилешко, ќе биде вкусно ако претходно го посолите и подмачкате и го испечете на умерен оган околу 10-15 минути или додека не биде готово. На ист начин зачинете ги кришките тиквички и испечете ги.

За тоа време во поголем сад измешајте маслиново масло, мед, сок од лимон, сол и бибер, додадете пилешко и тиквички и оставете да отстои половина час до еден час. Мешајте ги месото и зеленчукот одвреме-навреме за да се премачка убаво маринадата од сите страни. Пет минути пред послужување, повторно ставете ги состојките на скара, а вишокот маринада послужете го.

Спонзорирано: