Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
БизнисТехнологија

Стотици илјади работни места во опасност?

Развојот на вештачката интелигенција може да доведе до автоматизација на многу работни места во Соединетите Американски Држави (САД) и Европа.

Ова може да загрози стотици илјади работни места, според истражувањето на инвестициската банка Голдман Сакс.

Инвестициската банка соопшти дека системот за вештачка интелигенција како што е ChatGPT во иднина би можел да создаде содржина што не се разликува од човечкото производство, што може да предизвика бум на продуктивноста што на крајот ќе го зголеми годишниот бруто домашен производ. (БДП) 7% во период од десет години.

Тоа, исто така, ќе придонесе за значително нарушување на пазарот на трудот, ставајќи во ризик 300 милиони работници во големите економии. Пресметката покажува дека приближно две третини од работните места во САД и Европа се изложени на одреден степен на автоматизација на вештачката интелигенција, врз основа на податоци. на најчесто извршените задачи во бројни занимања.

Во САД, вештачката интелигенција би влијаела на 63% од работната сила, додека останатите 30% кои работат физички работи нема да бидат загрозени.

За развојот на вештачката интелигенција неодамна зборуваше ко-основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, кој го привлече вниманието на фактот дека вештачката интелигенција ќе влијае на индустријата во следните десет години.