Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Технологија

Ова се најочигледните знаци дека вашиот мобилен телефон или компјутер се заразени со вирус

Паѓањето на програмите и апликациите е знак дека нешто не е во ред.

Постојат неколку знаци кои укажуваат дека вашиот мобилен телефон или компјутер е заразен со вирус или злонамерен софтвер, а во продолжение прочитајте некои од најочигледните..

1. Бавен уред кој брзо се загрева
Во случај вашиот уред да е заразен, тој може да биде многу бавен, а кога ќе го забележите и ќе се посомневате во нешто лошо во позадина, можеби веќе е доцна. Понатаму, ако вашиот уред мора да се бори со некој малициозен софтвер додека работи, може да забележите и дека брзо се загрева.

Треба да се нагласи дека во случај на прекумерно прегревање на уредот за време на работата, може да дојде до оштетување на внатрешните компоненти на уредот. Покрај тоа, прегревањето на уредот може да ги оштети механичките делови како што се вентилаторите.

2. Прекумерна потрошувачка на мобилни податоци
Програмите што содржат злонамерен софтвер обично извршуваат некои дејства во заднина што им овозможуваат на сајбер-криминалците да генерираат профит. Добрата вест е дека во овој случај можете да го откриете проблемот прилично лесно.

Првото нешто што можете да направите е да го контактирате вашиот мобилен оператор за да ја проверите вашата месечна употреба. Покрај тоа, секој уред има опција да ја следи потрошувачката на мобилен интернет во поставките, за да можете да ја споредувате потрошувачката со месеци. Малите промени се нормални, но доколку забележите нагли скокови кои не се во склад со вашето однесување, можно е вашиот уред да е заразен.

3. Паѓања на програми и апликации
Паѓањето на програми и апликации е показател дека нешто не е во ред. Дополнително црвено знаменце е ако забележите дека вашиот менаџер на податоци или антивирусна програма паѓа. Сите овие може да укажат дека вашиот уред е заразен.

4. Необјаснета активност на Интернет
Хакерите можат да ги таргетираат вашите кориснички податоци како што се корисничкото име и лозинката, што може да им помогне да пристапат до вашите профили на социјалните медиуми и до сите други делови од вашиот дигитален живот.

Проверете ја мапата на испратени мејлови и најновите објави на социјалните мрежи. Доколку забележите мејлови, пораки и објави на кои не се сеќавате, постои голема можност да сте хакирани.

Редовно да ја проверувате вашата активност на Интернет за навреме да ги забележите сомнителните активности.