Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаик

Грешка што многумина ја прават: Зошто не треба да ги сушите алиштата на радијатор

Иако сушењето алишта на радијатори во зима е востановена практика насекаде во светот, вклучително и кај нас, новото истражување покажа дека има некои негативни аспекти, од две причини.

Сушењето алишта на радијатори може да ги зголеми трошоците за сметките за парно, а експертите велат дека тоа е штетно, а еве зошто!

Ставањето облека над радијаторот ќе го спречи да ја загрее просторијата, што значи дека радијаторот ќе мора да работи повеќе отколку што треба. Доколку имате подно греење и сами ја регулирате температурата, тоа би можело да ве чини повеќе.

Друга причина зошто не треба да ги сушиме децата на радијатори е поради формирањето на кондензација и влага, што дополнително може да доведе до појава на мувла многу брзо, а да не зборуваме за алергените што може да ги произведе, што дополнително влијае на различни здравствени состојби, меѓу другото. и астма.

Секогаш е поевтина и поздрава опција да ги измиете алиштата рано наутро и да ги раширите на линијата, за да ги фаќа сончевите зраци и да се исуши во текот на денот.