6.8 C
Скопје
18. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЉУБОВ И СЕКС

Анкета: Колку често најсреќните парови имаат интимни врски

Најсреќни се паровите кои водат љубов еднаш неделно. Ако интимните односи се поретки, задоволството во врската е помало, но нема значително да се зголеми кај оние кои ја практикуваат оваа активност неколку пати неделно, покажа истражувањето спроведено од научници од Универзитетот во Чикаго, испитувајќи 660 луѓе кои се во брак. .

Оптималниот број
Се покажа дека секој четврти брачен пар води љубов еднаш неделно, што го навеле како оптимално, додека само пет проценти водат љубов четири или повеќе пати неделно, истакнува др. Шамира Хауард додава дека зачестеноста на самиот однос всушност не е показател за сексуално задоволство. Истиот заклучок е изведен од студија објавена во 2015 година во списанието „Social Psychological and Personality Science“. Таа покажа дека паровите се најсреќни кога имаат интимни односи околу еднаш неделно.

Зрела возраст
Ако сакате да се споредите со просекот, еве неколку други метрики од таа студија:

– 5 проценти од паровите имале интимни односи четири или повеќе пати неделно, 16 проценти од испитаниците тоа го правеле два до три пати неделно, додека 25 проценти од испитаниците имале односи еднаш неделно;

– 19 проценти имале интимни односи два до три пати месечно, 17 проценти имале интимни односи еднаш неделно – седум проценти имале сексуални односи приближно еднаш или двапати во последната година, додека 10 проценти од партнерите немале интимни односи во последната година;

Интересно е што студиите спроведени меѓу луѓе над 50, како и над 70 и 80 години покажуваат дека зачестеноста на сексуалната активност се намалува со возраста, но сепак има значителен процент на луѓе кои се сексуално активни дури и во зрелата возраст.

Спонзорирано: