Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Бизнис

Дали веќе има зголемување на цените во Хрватска поради воведувањето на еврото?

Хрватска вчера стана членка на еврозоната, но на Хрватите секако ќе им треба малку време да се навикнат на новата валута. Најголемиот страв кај граѓаните поврзан со воведувањето на еврото е поврзан со можноста за поскапување, при што заокружувањето на цените се издвојува како една од причините за поскапувањето.

Официјално се е во ред со целиот процес на преминување на еврото. Министерот за финансии Марко Приморац за Дневник на ХТВ изјави дека првиот ден на еврото како официјална валута помина многу добро.

– Не забележавме никакви тешкотии, бевме во континуиран контакт синоќа во пресрет на транзицијата и новогодишната ноќ со сите чинители кои беа вклучени во самиот процес на транзицијата, во сите важни системи на државната администрација. Банкоматите пред Нова година веќе беа порибени со над 95 проценти од банкнотите на евра – изјави Приморац за Дневник на ХТВ.

Вчера најголемите банки кои работат во Хрватска пријавија успешна транзиција кон еврото и достапноста на сите услуги за клиентите. Затоа, системот не паднал и сè работи. Но, во исто време има и еден навидум банален пример од загрепски Долч. За домашните клементини без мешунки, по 1 јануари потребно е да се издвојат 2 евра, што е повеќе од 15 куни за лимета.

Придонесот во растот на вкупната инфлација поради заокружувањето на цените на храната и пијалоците во песимистичкото сценарио би изнесувал околу 0,5 процентни поени. Сепак, поради конкуренцијата на пазарот, многу е мала веројатноста сите трговци да ги заокружат сите цени, па може да се очекува значително помал пораст на цените поради нивното заокружување на атрактивни нивоа во евра во однос на претставеното песимистичко сценарио, кое е На тоа укажуваат и искуствата на земјите кои веќе го воведоа еврото.

Дополнително, моментално покачената инфлација би можела да ја намали потребата од евентуално дополнително зголемување на цените со цел да се достигнат нови атрактивни нивоа, бидејќи тоа многу веројатно би можело да се постигне во рамките на редовните корекции на цените – пишуваат од Хрватската народна банка (CNB). ).

– Многу потрошувачи во Хрватска, како и во другите земји-членки на ЕУ кои се обврзаа да го воведат еврото, се плашат од зголемување на цените поради заокружување или злоупотреби при нивното претворање во евра.

Овој страв најмногу се поврзува со практиката да се формираат цени кои се во куни на привлечно ниво (на пример, да завршуваат со цифрата 9 или цифрата 99 по децималната точка), но по претворањето во евра нема да подолго биди така. Доколку домашните трговци ги прилагодат цените во евра на првото поатрактивно ниво, тоа навистина може да има одредено краткорочно влијание врз инфлацијата“ – пишуваат од ЦНБ.