Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМакедонија

ОВАА НЕДЕЛА ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ АЛИМПИЈ : Еве кои обичаи мора да се запазат и што НЕ СМЕЕ да се јаде

Православната црква на 9 декември според новиот календар го слави празникот посветен на преподобниот Алимпј Столпник.

Свети Алимпије е еден од тројцата големи Столпници, покрај Симеон и Данило Столпник. На иконата тој е претставен во аскетско, пустински одело, како седи на својата кула.

Роден е околу 522 година во Андријанопоље (Једрене) во Пафлагонија, а од раното детство му бил посветен на Бога. Служел како ѓакон во црквата во Андријанопоље кај епископот Теодор.

Иако беше сакан и сакан каде и да се појави, свети Олимпија секогаш бараше начин да биде сам, бидејќи сакаше да живее во молитва и осаменост. Поради тоа, тој се повлекол и почнал да живее на грчки гробишта, на кои луѓето не смееле да им пријдат поради легендите за демонските привиденија.

Таму се населил на еден столб, а на него го поминал најголемиот дел од животот на студ и жештина, во пост и молитва (според христијанското предание околу 53 години). Затоа го викале Олимпија Столпник.

Луѓето му се смееја кога го видоа, му беше и топло и ладно, но ниту едно искушение не можеше да ја натера Света Олимпија да ја напушти својата кула. Гледајќи ја неговата истрајност и вера, по некое време луѓето почнаа да го почитуваат и да доаѓаат кај него за утеха, поука и исцелување.

Во женскиот манастир живееле мајката и сестрата на Алимпије, кои од својот столб со пример и зборови им го покажувал на луѓето патот до спасението.

Според традицијата, Олимпија живеела 120 години, а умрела во 640 година за време на царот Иракли. Неговата глава била зачувана во манастирот Кутлуму на Света Гора.

Често е живописан во храмовите на нашата црква, а еден од фреските се наоѓа и во предворјето на Пеќската патријаршија. Се смета за еден од тројцата големи Столпник, заедно со Симеон Столпник и Данило Столпник.

Тој е заштитник на добитокот и затоа добитокот не се впрегнува на негов ден. Затоа, на денот на свети Олимпиј, не смеете да најдете месо од тој вид, телешко, говедско, кравјо месо.

Според легендата, тој ја победил чумата и оттогаш таа не се повторила.