18.8 C
Скопје
28. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАЗДРАВЈЕ

Ги јадеме речиси секој ден: Еве кои намирници предизвикуваат висок крвен притисок

Некои намирници треба да ги консумирате умерено бидејќи предизвикуваат висок крвен притисок.

Студијата спроведена од Канадското здружение за хипертензија покажа дека натриумот е најголемиот виновник за високиот крвен притисок. Не треба да консумирате повеќе од 2.000 милиграми натриум дневно. Тоа значи дека брзата храна мора да ја јадете умерено, таа е многу вкусна токму поради тоа што содржи многу сол.

Сувото месо како шунка, сланина, салама, колбаси и чаден лосос се исто така некои од најлошите намирници, бидејќи солта се користи во процесот на лекување.

Многумина од нас сметаат дека супите се поздрава опција. Сепак, често забораваме да ја провериме количината на сол на пакувањето. Затоа е побезбедно да правиме домашна супа секогаш кога имаме прилика.

Исто така, секогаш е подобро да се купи леб од цело зрно кој е богат со растителни влакна. Конзервираниот зеленчук може да изгледа како добра идеја за јадење, но не е добар за крвниот притисок.

Дури и замрзнатите оброци кои се наводно здрави или нискокалорични може да бидат богати со натриум, па не заборавајте да ја прочитате етикетата.

Краставиците, киселата зелка и маслинките, се разбира, се натопени во оцетна киселина. Иако е вкусен додаток на оброците, јадењето кисела храна го зголемува внесот на натриум во организмот.

Спонзорирано: