Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Локално

Јанчева: Дури и Владата да даде на ЈСП 360 милиони денари тие нема да стгинат за покривање на долговите

„ЈСП минатата година ја завршило со долг од 2 милиони евра. Сега за десет месеци, тие направија три пати поголем долг од наследениот. Тие 360 милиони денари, колку што биле за субвенции за студентски и средношколски бесплатен превоз, нема да стигнат да се покрие долгот кон приватните превозници или кон добавувачите на нафта“ изјави советничката во Град Скопје од СДСМ, Љубица Јанчева во „24 анализа“ на ТВ24.

Таа додаде дека за тоа нема оправдување, бидејќи Град Скопје има избрана градоначалничка и Совет на избори одржани минатата година.

„Очигледно Арсовска имаше решение за проблемот – бесплатен јавен превоз, кој го вети и на кој бран се фатија мнозинството од граѓаните. Ајде да почнеме со реализација“ рече Јанчева.

Советничката од СДСМ додаде дека на секое споменуваање на бесплатниот јавен превоз, одговорот е дека тој ќе почне со реализација во етапи, но по измината една четвртина од мандатот, се уште нема никаква реализација.

„Измина една четвртина од мандатот, немаме на повидок бесплатен јавен градски превоз. Немаме на повидок нови автобуси. Ќе заврши мандатот, автобусите нема да стигнат, бидејќи објективно не може да стигнат“ рече Јанчева.