Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Македонија

Ковачевски – Катлер: Навремената размена на информации и соработката помеѓу членките на НАТО е важна за безбедноста

Премиерот Димитар Ковачевски денеска оствари средба со помошник-генералниот секретар на НАТО за разузнавање и безбедност, Дејвид Катлер.

На состанокот беше разговарано, пред сѐ, за воената агресија на Русија кон Украина и понатамошното влијание на овие случувања врз глобалната енергетска состојба и врз прехранбената индустрија. Премиерот Ковачевски на средбата ја истакна цврстата поддршка за територијалниот интегритет и суверенитет на Украина во нејзините меѓународно признати граници и посочи дека Северна Македонија ќе ја продолжи политичката и практичната поддршка со цел да ѝ се помогне на Украина да се одбрани и да ги оствари своите суверени права. Оваа позиција беше поздравена од помошник-генералниот секретар на НАТО за разузнавање и безбедност, Дејвид Катлер, како исклучително важна за алијансата.

Премиерот Ковачевски и помошник-генералниот секретар Катлер на состанокот разговараа за безбедносната, политичката, економската и за енергетската состојба во државата во контекст на војната во Украина, а на состанокот беше посочено дека соработката меѓу земјите членки на НАТО е од исклучителна важност за безбедноста како на алијансата така и на регионот и на Северна Македонија како НАТО-членка. Премиерот Ковачевски и помошник-генералниот секретар Катлер на средбата разговараа за справувањето со хибридните закани, што е еден од главните приоритети на НАТО, посочувајќи дека алијансата мора ефикасно да се бори против ваквите закани.