Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Младите од Западен Балкан дискутираа за младинските перспективи на регионот

Во изминатите два дена, 120 млади од Западен Балкан присуствуваа на конференцијата организирана како дел од Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 (ReLOaD2), предвидена како можност младите да бидат дел од дискусијата заедно со своите врсници од целиот регион, како и да имаат директна интеракција со креаторите на политиките и претставниците на инситуциите.

ReLOaD2 е регионална иницијатива која се спроведува во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово , Северна Македонија, Црна Гора и Србија, а која работи на зајакнување на партнерствата помеѓу локалните власти и граѓанското општество, конкретно насочена кон зголемување на граѓанското и младинското учество во процесите на донесување одлуки.

Конференцијата ја отвори Бора Мужаќи, Државен министер за млади и деца на Албанија, која ја нагласи важноста на моделот ЛОД што го користи Европската Унија за финансирање младински организации.

Хилен Франке, Раководител на Секторот за граѓанско општество, социјална инклузија и развој на човечкиот капитал во Европската Комисија изјави: „Младите никогаш не биле повисоко на агендата на ЕУ, имајќи предвид дека 2022 година е Европска година на младите. Ова се однесува и на нашиот ангажман во Западен Балкан, каде Тирана беше прогласена за Европска престолнина на младите за 2022 година. Младите ќе продолжат да бидат во центарот на поддршката на ЕУ за регионот. Проектот ReLOaD2 е една од нашите клучни регионални иницијативи за поддршка на граѓанското општество, но исто така има и силен фокус на младите. Со овој проект успешно се промовира улогата на два клучни чинители за иднината на Западен Балкан и неговата европска перспектива – граѓанското општество и младите.“

Програмата обезбеди простор за младите да разменат мислења за предизвиците и практиките поврзани со нивното учество во заедницата преку неколку панел дискусии и работилници. Започнувајќи со уметничка игра на младинскиот ансамбл од Тирана и завршувајќи со насочен дијалог, младите ја пренесоа пораката дека имаат потреба почесто да бидат сослушани.

Вклученоста на младите на територијата на целиот Западен Балкан е на незадоволително ниво, но на настанот беа истакнати позитивни примери на ангажирање на младите, што покажува дека истрајноста и самостојниот развој се секогаш важни.

„Ова е приказна за млади луѓе кои сакаат да придонесат за иднината и се свесни дека можат да го сторат тоа само ако се слушне нивниот глас и ако се дел од процесите на донесување одлуки“, рече Сунчица Коваќевиќ, младински активист.

„Мило ми е што младите Роми и Ромки сакаат да работат на своето формално и неформално образование и знаат дека само преку образованието можат да се борат против дискриминацијата и стереотипите“, беше пораката на Анита Кајтази, активист за правата на Ромите и волонтер во ОН.

Претставниците на партнерските локални самоуправи и институции препознаа дека на младите понекогаш им недостасува мотивација и ентузијазам поради сложената ситуација во регионот, наведувајќи дека постојните младински политики и стратегии може да се спроведат само во синергија со младите.

Учесниците потенцираа дека конференцијата придонесе за подобро разбирање на институционалните практики, сличностите и разликите релевантни за младите на територијата на Западен Балкан. Се надеваме дека оваа конференција ќе создаде нови можности за партнерства и простор за развој поврзан со потребите на младите.

Можеби ќе ве интересира…

  • Biznispro.com
  • Вести +
  • Жена
ПАДНА ОДЛУКА: Ново значително поевтинување на бензинот и дизелот, ова се новите цени

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,48 % во… Прочитај повеќе

Денеска РКЕ ќе стокми нова цена на горивата

Денеска Регулаторната Комисија за Енергетика стандардно како и секој понеделник треба да донесе одлука за утврдување на нови цени на горивата, кои ќе важат од вторник. Во моментов бензините се… Прочитај повеќе

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената… Прочитај повеќе