Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Ковачевски: Мојата визија е да бидеме европски шампиони за производство на енергија од нашето македонско сонце!

Се она што го презема Владата на СДСМ во изминативе месеци е енергетска и зелена револуција во државата. Тоа е мојата визија, Европска Македонија да биде Европски центар на енергетската транзиција во регионот. Да бидеме европски шампиони за производство на енергија од нашето македонско сонце! Порача Ковачевски вечерва од преполната сала во Домот на културата во Кичево на трибината „Силно и одлучно кон иднината“.

– Ние сме лидери во регионот во енергетска трансформација со огромен потенцијал да стане зелен енергетски центар на Европа, идината на мојата држава ја гледам во производството на електрична енергија токму преку во обновливите извори на енергија. Одговорен, ефикасен пристап кон енергетиката, сектор во кој 30 години никој не вложуваше и никој не се грижеше, тоа е она за што ние се залагаме, рече претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски.