22.8 C
Скопје
5. јули 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик

Мирис на кожата или „слатка крв“: Ова се причините поради кои ве каснуваат комарци

Колку и да се трудат да ги избегнат комарците и колку да користат разни препарати, некои луѓе се само мамка за овие „напади“. Има добри причини зошто е тоа така. Неколку фактори влијаат на тоа дали комарците ве напаѓаат или не.

Нив ги привлекува мирисот на кожата
– Мирисот на кожата на кој реагираат комарците зависи од нивниот вид. Жолтите комарци и тигрите реагираат на млечна киселина, а видовите Anopheles привлекуваат масни киселини – тврди Knols.

Мешавината од хемикалии и мириси навистина зависи од вас. Шминка, козметика, исхрана, pH на кожата… Сите овие работи сочинуваат мешавина од хемикалии, така што вашиот мирис всушност зависи од вас и од она што го користите и јадете.

Тие се привлечени од вашиот здив
Важно е да се напомене дека комарците ги следат луѓето по мирис.

– Женките ги вклучуваат сите сетила за да одлучат дали сакаат да гризат некого или не. Јаглерод диоксидот што луѓето го издишуваат заедно со разни хемикалии создава мирис што комарците го мирисаат дури и кога се на 30 метри оддалеченост од луѓето, вели Барт Нолс, биолог кој ги проучува комарците.

Температура на телото и испарување на водата
Нашите тела испуштаат топлина, а количината на вода што испарува од површината на нашата кожа зависи од температурата на околината. Како што ни се приближува комарецот, може да открие испарување на водата. Тоа може да игра одлука дали ќе нè забоде или не.

Една студија покажува дека комарците одат до блиските извори на топлина кои се нивните идеални температури. Секој човек ослободува повеќе од 300 различни хемикалии од кожата, а дури 100 од нив се во здивот. Постојат различни теории зошто личноста е попривлечна за комарците, а многумина велат дека тоа е затоа што имаат „слатка“ крв.

Некои веруваат дека земањето витамини од групата Б и лукот ги прави луѓето помалку привлечни за овие инсекти.