Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Здравје Во тренд...

Кое ниво на шеќер во крвта се смета за нормално? Вредностите не се исти на 30 или на 65 години – предупредуваат лекарите

Не грижете се ако нивото на шеќер во крвта е над „нормалното“, можеби тоа е просекот за вашата возраст.

Кое треба да биде „нормалното“ ниво на шеќер во крвта кај луѓето постари од 60 години? А, оние кои се околу 30 години? Лекарите велат дека не е исто.

Вредностите од 3,3-5,5 mmol / L се сметаат за „нормални“ ако спаѓате во возрасната група од 14-60 години. Кај децата, индикаторите се нешто пониски, а кај постарите лица – повисоки.

За различни возрасти, нормалното ниво на шеќер во крвта е како што следува
– за новороденчиња – 2.8-4.4;
– кај деца помлади од 14 години – 3,3-5,6;
– за лица од 14-60 години – 3,3-5,5;
– кај постари лица (60-90 години) – 4,6-6,4;
– кај многу постари луѓе (постари од 90 години) – 4,2-6,7 mmol / l.

Без оглед дали имаат хронично заболување или дури и ако црпат крв на празен стомак, гликозата во крвта треба да биде во границите на нормалата, евентуално малку покачена ако некое лице внесе шеќер, велат лекарите. Еден од индикаторите за пред-дијабетична состојба е шеќерот во триместар, кој исто така се одредува со анализа на крвта.

Ако неговите вредности не се во границите на нормалата, треба да се консултирате со ендокринолог и да ги направите потребните анализи.