Секогаш во средиштето на збиднувањата...

“Домашни платежни картички за 324.000 граѓани”

„Вкупно 324.479 граѓани добиваат домашни платежни картички за потикнување на приватната потрошувачка и за поддршка на македонските производи и услуги. Платежната картичка е дел од третиот пакет-мерки на Владата, предводена од СДСМ, за која се обезбедени 28 милиони евра, со кои се поттикнува економската активност за ревитализирање на македонската економија во услови на корона-кризата“, соопшти СДСМ.

Корисници на оваа картичка се приматели на социјална помош и невработени лица, кои активно бараат работа, а имаат нето-доход до 60.000 денари во периодот јануари-април годинава. Овие лица еднократно ќе добијат 9.000 денари на платежната картичка.

Потоа, вработени со низок доход, кои за периодот јануари-април годинава оствариле доход само по основ на плата и надоместоци на плата во нето-износ не поголем од 60.000 денари на ниво на полно работно време . Тие ќе добијат 3.000 денари еднократно.

Картичка во вредност од 3.000 денари добиваат и млади лица од 16 до 29 години, кои се активни учесници во државното формално средно образование и високото додипломско образование. Домашна картичка ќе добијат и над 4.300 здравствени работници ангажирани во справување со Ковид-19, со износ од 40 отсто од последната основна нето-плата.

„Граѓаните што ги исполнуваат условите не треба да аплицираат за картичката, туку ќе може да проверат дали се во системот со внесување на матичниот број на веб-страницата kupuvamdomasno.gov.mk, каде што е назначено и од која банка ќе може да ги добијат парите.
Банките почнуваат со издавање на домашните платежни картички уште оваа недела, а најдоцна треба да бидат издадени до 18 јули. Средствата на домашните картички треба да се искористат најдоцна до 15 август. Остануваме посветени на помош и поддршка на нашите граѓани, на помош и поддршка на нашата економија за сите заедно полесно и подбу да се справиме со кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот“, соопшти партијата.