17.8 C
Скопје
14. јуни 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Бизнис

Градот Цетиње ја доби наградата Globallocal

Градот Цетиње е добитник на наградата Globallocal која им се доделува на најуспешните локални заедници за создавање добро опкружување за развој на претприемништво во Централна и Југоисточна Европа.

Наградата му беше врачена на градоначалникот Александар Кашчелан на гала вечерата на Вториот светски конгрес на претприемачи што се одржа во Скопје.

„Задоволство е да се биде меѓу најдобрите, особено кога вашата заложба за развој на локалната заедница ја препознаваат истакнати експерти од областа на развојот на претприемништвото. Оваа награда доаѓа во вистинско време – очекуваме објавување на оглас за изнајмување и закуп на имоти од поранешниот Обод, во тек е оглас за станарите на Бизнис центарот, контактирани сме со бројни инвеститори, а во капиталниот буџет планиравме пари за набавка на земјиште на кое се наоѓаше познатиот хотел Локанда. Повторен развој, покрај новите хотелски и угостителски објекти, ќе создаде нови вработувања“, рече градоначалникот Кашчелан.

Покрај главниот град Цетиње, во оваа категорија беа наградени уште 14 градови од регионот, од кои три се од Црна Гора – Жабљак, Пљевља и Петница.

Одлуката за годинешните лауреати е донесена од независниот Меѓународен комитет за награди и признавање Globallocal, составен од 18 истакнати експерти за економија, маркетинг, трговија, управување, финансии и претприемништво, од девет земји од Централна и Југоисточна Европа.