Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Промоција на „Нови драми“ од Томислав Османли

Во Салонот 19,19 денска ќе се одржи промоција на книгата „Нови драми“ од Томислав Османли во издание на ВиГ „Зеница“. Книгата со двете најнови драмски творби на македонскиот прозаист и драматичар ќе ја претстават: издавачот и писател Глигор Стојковски, посебно обраќање ќе има книжевникот Ристо Лазаров и, како главен говорник на промоцијата, академикот Ферид Мухиќ.

Дијалозите од пиесите ќе читаат актерите Филип Кипроски и Јана Пауноска.

Книгата на Османли содржи две пиеси, една со историска и другата со современа тема. Станува збор за неговите најнови драмски текстови „Нишала од злато“ која се случува во Охрид од раниот 19 век, а е посветена на темите на страста, моќта, суровоста, гордоста и одмаздата во мултикултурата на Балканот; и пиесата „Враќање дома“, која говори за етичката и општествената амнезија на традиционалните ведности, еден од мотивите кои ги тераат младите да ја напуштаат земјава…

Објавувањето на книгата „Нови драми“ е поддржано од Министерството за култура.

Loading…