10.8 C
Скопје
28. февруари 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
СУБВЕНЦИИЛОКАЛНО

Општина Аеродром објави оглас за субвенции за велосипеди

Општина Аеродром објави оглас во кој ги повикува граѓаните да аплицираат за субвенции за велосипеди. Јавниот повик почнува од денеска, 25 септември, и ќе трае до 9 октомври, а ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

Секој полнолетен жител на општина Аеродром што купил велосипед во тековната 2019 година, најдоцна до денот на траење на јавниот повик заклучно со 9 октомври, може да достави барање за поврат на средствата во износ од 50 проценти од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000 денари, со вклучен персонален данок на доход.

Од Општината потенцираат дека потребни документи за аплицирање се: барање за надоместок (барањето може да се подигне во архивата на Општината или да се обезбеди од интернет-страницата на Општината www.aerodrom.gov.mk);
доказ за жителство во општина Аеродром: фотокопија од важечка лична карта или пасош на барателот; фотокопија од трансакциска сметка; доказ дека е извршено купување велосипед, и тоа оригинал фискална сметка или фактура со извод од деловна банка, со датум од тековната 2019 година.

Документацијата се поднесува во архивата на Општина Аеродром во затворен плик со намена за „Јавен повик за субвенции за купување велосипеди“ со назнака „Не отворај“. Целта на овој проект, како што додава Општината, е да се поттикнат граѓаните што помасовно да го користат велосипедот како превозно средство, што ќе овозможи да се растовари сообраќајниот метеж, но и да придонесе за почист воздух и поздрава животна средина.