Црешите содржат витамини А, Б и Ц, биофлавоноиди, елагична киселина, антоцијанин и мелатонин. Тоа ги прави сјајни борци против рак, срцеви болести, а ја ублажуваат и главоболката.
Свежите цреши се добри за отстранување на физичката и менталната исцрпеност, па поради тоа понесете ги во канцеларија и јадете ги како меѓуорок.
Научниците од Универзитетот Мичиген тврдат дека антоцијанините од темните цреши можат да ја намалат количината на масни наслги на стоматкот и да го намалат нивото на холестерол и шеќер во крвта. Накратко – сјајни се и за вашата линија!
Според научните истражувања, флавоноидот кој може да се најде во црешите има антиканцерогени својства, а помага и во спречување на срцеви заболувања.
Антоцијанините кои се наоѓаат во црешите ги блокираат воспалителните ензими и ги намалуваат болките. Всушност 20 цреши на ден се десет пати поефикасни од аспирин.